Nego da ispunim obećanje... doduše s malim kašnjenjem, ali bitna je namejra, jelda? LOL...
Za BoBu i sve zainteresirane
here goes:
1. Bijela pita
*Tijesto*
45dkg brašna
18 dkg šećera
1 jaje
12dkg margarina
1 pecivo
5-8 žlica mlijeka (ovisno o gustoći koju želiš postići)
To sve pečeš 10-15 min na 180 stupnjeva.
*Krema*
3/4 l mlijeka + 6 žlica brašna (skuhati skupa - pogledaj dole)
20dkg bura + 20 dkg šećera + 2 vanilije (+kora limuna) = izmiksat sve skupa
*Priprema*
- umijesiti tijesto, ispeći ga i prepoloviti, namazati kremom. (ako radiš punu dozu, bolje je peći u dva navrata, prvo jednu polovicu pa drugu
)
- 3/4 mlijeka i 6 žlica brašna kuhati na laganoj vatri dok ne počne gusnuti (ako ne gusne možeš dodati joiš malo brašan)
- dodati izmiksano i onda STALNO miješati na laganoj vatri (ne dođe baš jako gusto, ali tako i treba!)
- možeš kremu pustiti 10min u frižideru da ne bude onako sva ljepljiva ako hoćeš, ako ne odmah je možeš staviti između 2 tijesta i po vrhu.
- eventualno posuti čokoladom u prahu ili kokosom
njami
2. Crno/ bijela torta
*Sastojci*
4 jaja +
2 žlice vrele vode (pjenasto izmješaš, cca. 1 minutu na najvećoj brzini miksera)
U to postupno, umiješaš (stalno miješati):
150g šećera +
1 vanilin šećer (tu smjesu sada mješaš još par minuta)
onda:
100g brašna +
100 g škroba (ja koristim Gustin) +
2 velike žlice praška za pecivo ( pomiješaš, polovicu saviš u smjesu i kratko miješaš najmanjom brzinom, a zatim dodaš i izmiješaš i ostatak. Sve to sada staviš u modl obložen papirom i pečeš 20-30min u pećnici prethodno zagrijanoj na 175-200 stupnjava)
*Krema*
3 vrste:
a) čokoladna:
Napraviš puding (prema uputama na omotu, ali sa malo, 25g šećera) od:
1 omota praška za puding Čokolada +
25 g šećera +
500ml mlijeka.
Dok je vruć, dodaš
100g gorke čokolada izlomljene u komadiće - zatim to miješaš dok se ne otopi. Puding ohladiš povremeno ga miješajući, a onda ga ful izmješaš onako brutalno.
b) svijetla krema:
isto kao a), samo puding od Vanilije, badema ili karamel + Ne dodaješ čokoladu
c) krema od kave:
Napraviš puding od 1 omota praška za puding Čokolada +
100g šećera+
1 žlica instant kave+
500ml mlijeka .... opet sve to miješaš povremeno da se ohladi a onda brutalno. Zatim pjenasto umiješaš
250g maslaca ... i dodaješ mu žlicu po žlicu ohlađenog pudinga (ni malsac ni puding nesmij biti prehladni jer bi ti se sve zgrušalo).
Ohlađenu tortu dvaput razrežeš vodoravno.
Donji list premažeš (po želji) sa par žlica marmelade) sa 1/4 kreme, na nju položiš drugi list, premažeš polovicom preostale kreme, na njega treći list.
Površinu i rub torte premažeš dijelom preostale kreme, pospeš čokoladnim mrvicama ili bademima (oljušteni, najsewckani, poprženi) te ako ti se još uvijek da, ukrasiš ostatkom kreme.
Ja tortu zovem crno bijela jer napravim npr pola doze svijetle i tamne kreme pa jedan list premažem jednom a drugi drugom
Uživaj u pripravljanju , i naravno degustaciji
Dobar tek!
btw. i ja bi koji novi recept, pa si daj truda