OT: Sport - svakakav

dakle kao sto mozda znate zdravko mamic je odaslao niz ideja kako spasiti siromasne europske klubove i sl.

dobio je danas u sportskima odgovor, i to vrlo dobar imo, od roberta matteonija

evo ionako sam prepisao cijeli clanak za jedan nogometni forum pa evo copy paste ovdje jer je clanak stvarno kvalitetno napisan i u malo rijeci je pogodio u bit glavnog problema hr nogometa

Robert Matteoni said:
G14 i HNL2

Kad nekome dobro ide teško je odoljeti iskusenju da to drugima pokazuje. Pogotovo onima koje se ne voli, a trenutacno im ne ide. Dinamo i Hajduk dva najveca i najpopularnija hrvatska kluba, od prvog prvenstva HNL 1992. godine zive u takvim odnosima. Najviše vole 'suosjecati' s ljutim konkurentom kad je u nokdaunu, i pogotovo tada držati katedru o interesu hrvatskog nogometa. Bilo je tako u svakoj eri, s razlikom sto su Vidoseviceva i Canjugina razdoblje obiljezena i probojem u europi, za razliku od stimcevih i mamicevih dominacija iskljucivo kucnog tipa.

Oba kluba oduvijek nastoje kontrolirati HNS i Udrugu klubova, i taj bipolarizam (pre)vlasti u hrvatskom nogometu dodatno je oslabio ionako nedoraslu konkurenciju. Sto je vec samo po sebi pogubno, kako za Dinamo i Hajduk, tako i hrvatski nogomet. No jos je gore sto se Modri i Bijeli nastoje na(d)metati ponasanjima koja sigurno nisu uzoran kriterij drugim klubovima. Svejedno je govorimo li o stalnim javnim prepucavanjima, medjusobnim optuzivanjima, borbi za prevlast utjecaja u Savezu i reprezentaciji, pogotovo u sudackoj organizaciji ili izbjegavanju isplata igracima pod ugovorom (jedni prebacuju dugove na trgovacko drustvo koje potom gase, drugi zakidaju bivsim igracima veliki novac od transfera ili dugove 'rijese' faraonskim kaznama za navodno sramotne poraze). Takvi Dinamo i Hajduk, u proteklih 14 godina propustili su priliku da postanu uzor i pokretac HNL-a, pa su neovisno o trenutacnim odnosima snaga zapravo sublimacija svih problema koji tiste hrvatski nogomet. Pravni vakuum, stucna improvizacija, nedostatak strategije razvoja, posljedicno prazni i dertuni stadioni, slab nogomet, sramotno takticki siromasni igraci, europska marginalizacija itd.

Prvi korak rjesavanja nagomilanih problema je suocavanje s istima. Nazalost, oni ciji je osnovni posao skrb o nogometu - Izvrsni odbor HNS-a - to najmanje cine. Ta interesna skupina ljudi prvo skrbi za svoju stolicu u Rusanovoj koja donosi drustveni status i aktivan suzivot s reprezentacijom te interese klubova za koje su vezani. Tu neprincipijenlu koaliciju drzi uspjeh reprezentacije, jednom kada izostane, raspast ce se uz teske sukobe. Jer ce im tada ostati ogoljela stvarnost Hrvatske lige, kojoj pripadaju i koja je ogledalo njihovog rada.

Zdravko Mamic je iz bljestavila spanjolskih pa turskih mondenih izletista s pet ili sedam zvjezdica odaslao niz ideja kako spasiti hrvatske siromasne klubove koji nemaju niti za kopacke. Njegova pretencioznost - da spasi i europske siromahe - razumljiva je, sve mu izgleda bajno (ima rezultatsku i financijsku dominaciju, Hajduk je potpuno out) i nije mu za zamjeriti sto se ponasa tocno onako sto zamjera klubovima G14. Oni su u europi ono sto su Dinamo(danas) i Hajduk(jucer) u Hrvatskoj - skrbnici vlastitih interesa koja zele nametnuti drugima. Razlika je sto se u europi ipak igra po pravilima, a korektiv je UEFA, dovoljno mocnai mudra da skrbi za nogomet u cjelini. Sto joj je temeljni postulat. U Hrvatskoj toga korektiva nema, a svakako to ne mogu biti klubovi i njihovi vladari. Postoje institucije sustava, od HNS-a, preko Udruge klubova, do trenerskih i inih odbora da uvedu red kao preduvijet pocetka promisljanja bolje buducnosti. Nazalost taj sustav ne funkcionira., jer ga, cast izuzecima, tvore ljudi umrezeni u klupske interese. Zato njihova prica o skrbi za hrvatski nogomet nema kredibilitet, a time ni buducnosti. Svejedno je li iskrena ili s figom u dzepu. U oba slucaja efekti su isti - sve dublji ponor HNL-a i onih koji ga cine. Ukljucujci i H2, to jest Dinamo i Hajduk.

Napisao je ono sto mi vrlo dobro znamo vec duze vrijeme. Jedna mala rekapitulacija stanja. Sad kad Mamic odgovori na ovo, oni ce to puknut na prvu stranicu i nastavit cemo po starom.

majke ti kako je ovaj hajduk los
zasluzena pobijeda dinama

a sta reci za hajduk osim ma ko onog cimirotica dovede u hajduk
ma kome padne na pamet da vrati staru isluzenu konjinu ercega
jeba te kalinic je u prve dvije minute koja je proveo na terenu pokazao vise od njih obadvoje

btw: malo sam u poluvremenu gledao inter-juve(u biti i sad gledam sam kraj te utakmice)
bas del piero zabio za 2-1 za juve

interu pri 0-0 ponistili cisti gol adriana iz slobodnjaka
jebi ga juve je najjaci i na terenu i izvan njega

Ma nisam gledao Hajduka jer sam znao sto ce se dogoditi. Probao sam gledati Intera preko weba, ali je nakon 10 minuta brzina pala ispod brzine stream-a tako da je bilo negledljivo. Ni audio prijenos nije radio, tako da je ova vecer bila katastrofa. Na zalost navikao sam na ovo. Valjda cemo zadrzati drugo mjesto jer je to dosta vazno da se igraci mogu odmoriti za sljedecu sezonu zbog svjetskog prvenstva.

ajmo brzo oklade
novi trener hajduka luka bonacic

primamo oklade koliko ce vremena proci dok hajduk ne dobije novog trenera

ma nece sjor luka izdrzat do kraja sezone do tada cemo mi ovim tempom promijenit jos dva tri trenera :roll:

Back