EU i HRVATSKA

MaidenMadness

Active Member
evo bobo tu mozemo o ovome.

da nastavim iz onog threada.
prije par dana sam na tvu naletio na prilog o sloveniji i ulasku u eu.oni su trebali 400 milijuna eura potrositi samo na prilagodjavanje granicnih prijelaza eu standarda, a oni imaju koliko manje granica nego mi. i nisu ni trecinu dobiliod eu. sad na to dodaj jos pare potrosene na izmjene zakona radi njihovog prilagodjavanja zakonima eu i sta ja znam sta sve ne i dobijes da je to prokleto veliki trosak, koji mi ovako bogati ne mozemo priustiti. mislim da bi bilo bolje taj novac uloziti u gosp. nego u eu

Ali zaboravljaš što dobivamo. Naravno da moramo sve prilagoditi EU, ali i tako moramo dosta stvari promijeniti jer smo 50 godina živjeli u socijalizmu. Da ti ne govorim koliko je to bolje za gospodarstvo kad nemaš granica za tržište od 500 milijuna ljudi. Kad nemaš carine i petljanja ok uvoza i izvoza.

Sad ćemo platiti tu cijenu, ali će zato poslije biti puno bolje nego da ostanemo sami. nemamo mi kapital kao Švicarska ili Norveška da možemo bez EU.

MaidenMadness said:
a sta nas sprijecava da stvorimo kapital kao sto su si stvorile svicarska i norveska? sta ima svicarska da mi nemamo?

Rolex, banke i super sir...

i umalo zaboravih, Milku :D

imamo u najmanju ruku potencijala koliko i svicarska. ona nema nikakvih rudinih resursa nemamo ni mi. oni imaju skijalista za turizam, mi imamo more. i mi imamo puno bolji polozaj zato sto smo na jednom od najvaznijih pravaca u europi zapadna europa - bliski istok, oni nisu

Misliš da se s logikom "Ti me ne možeš platit toliko malo koliko ja malo mogu radit" može doći do nivoa Švicarske ili Norveške?

Zato je bolje biti u EU, nego van nje. Jer će onih 10% normalnih imati prilike plasirati svoje znanje na veliko tržište, bez čekanja da ostalih 90% shvati o ćemu se radi.

i cijelo vrijeme ovisiti o zeljama i interesima drugih vecih i jacih naroda, zastuoati njihovce interese da bi oni nama bacili neke mrvice u financijskom smislu

sta nnije bolje ovisiti sam o sebi nego o drugome? ako je bolje ovisti o drugome, koji smo se kurac borili 91.? sta nije bio cilj te borbe da vise ne ovisimo o nikome osim o sebi samima?

Procitaj moje pitanje jos jednom. Zar mislis da smo sad neovisni od bilo kakvih utjecaja?

Je vraga crnoga smo neovisni. Pogledaj Južno Koreju koja je kao neovisna i kako žive. Zatim pogledaj Kinu koja se polako otvara prema ostalima. Prije par dana su priznali privatno vlasništvo. Imaju najveći rast BDP-a u svijetu.

Naravno da možemo i bez europske unije, ali je lakše ako smo unutra.

ono sto se meni ne svidja je sto smo mi u poziciji da mi njima ne trebamo nego oni trebaju nama. ja sam osobno za opciju da mi doguramo to tog stadija da oni nama ne trebaju toliko koliko mi njima trebamo, onda bi nama bilo pun kurc lakse, znam da je to gotovo nemoguce, ali zast ne bi probali? i gotovo nemoguce se katkad ostvari

To je nemoguće. Ne možeš promijeniti mentalitet ljudi u nekoliko godina. Da je moguće ja bih bio za, ali ovako nema smisla. Idemo dalje.

slusaj sve se moze. ako je hitler mogao u 7 godina iz nikakve njemacke napraviti najvecu vojnu i industrijsku silu u europi, zasto mi ne bi mogli u 10 godina napraviti nesto slicno

Zar ti stvarno očekuješ da s prije navedenim mentalitetom može išta napraviti? Ti onda ne znaš kakva je situacija u društvu.

Velika večina se želi zaposliti u državnoj firmi i biti mirna do kraja života. Malo je onih koji žele riskirati ... greška ... ne riskirati nego uložiti 10x više truda da naprave nešto svojim rukama i tek nakon nekoliko godina da počnu ubirati plodove svoga rada. Takvih je vrlo vrlo malo.

Iz iskustva vjeruj mi. ;)

OFF TOPIC

bobo ti navijas za inter i hajduk

jesi mozda clan torcidinog foruma pod nazivom ifi, a u signaturu imas jebem onoga ko registrira ovaj nick no ipak forza inter

Back